Marica Zovko

Marica Zovko je rođena 1963. godine u Požegi u čijoj okolici  i danas živi i radi. Osnovnu školu je završila u Trenkovu, a srednju u Požegi. Godine 1982. upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu, odsjek Pedagogijske znanosti, smjer Razredna nastava. Diplomirala je 1985. i stekla zvanje nastavnik razredne nastave.

Kao apsolvent je počela raditi u Osnovnoj školi u Brestovcu (današnja Požeško – slavonska županija), u Područnom odjelu u selu Pavlovci. Prvi put se susrela s nastavom u kombiniranom odjelu. I nakon položenog diplomskog ispita ostaje nekoliko godina raditi u Pavlovcima na određeno vrijeme. Nekoliko godina kasnije boravi u Njemačkoj i upoznaje strukturu osnovne škole koju pohađaju njena djeca kao predstavnik roditelja stranaca u upravnom odboru škole. Iskustva u suradnji škole i roditelja primjenjuje u vlastitom djelovanju.

U školi „Vladimir Nazor“ Trenkovo radi od 1998. na poslovima učitelja razredne nastave u Područnom odjelu Mihaljevci. Dolaskom na radno mjesto učiteljice u selo Mihaljevce, u sredinu u kojoj je odrasla i s obitelji živi, trudile se utjecati na poboljšanje suradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom.

Redovito sudjeluje u stručnom usavršavanju koje organizira MZOŠ, AZOO i stručne ustanove i udruge iz području odgoja i obrazovanja. Sudjelovala je u projektima Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje i Pravo u svakodnevici u organizaciji Foruma za slobodu odgoja te stekla status RWCT – učitelj.

Za učitelje osnovnih i srednjih škola Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije vodila je cjelodnevne radionice za sudionike RWCT projekta. Duži niz godina surađuje s učiteljima osnovnih i srednjih škola na području Slavonije u projektu Mreža zajednica učenja, a vodila je u ovom području radionice za učitelje koje su objavljene u Katalogu stručnih skupova. Mentor je studentima i pripravnicima.

Upoznal je metodologiju akcijskih istraživanja i provodila akcijska istraživanja duži niz godina te bila mentor učenicima koji su radili akcijska istraživanja. Osim uloge učitelja akcijskog istraživača područje njenog interesa je i uloga učenika akcijskog istraživača. Vodila je skupinu učenika koji su provelo akcijsko istraživanje i iskustva objavila s Brankom Bognarom u međunarodnom časopisu EJOLTS.

Bila je voditelj zajednice učenja u projektu Učiteljskog fakulteta iz Osijeka  Stvaralaštvo učitelja koji je realiziran u nekoliko škola i ustanova iz odgoja i obrazovanja. Iskustva na području akcijskih istraživanja su joj omogućila voditeljsku ulogu i pomoć kolegama iz zajednice učenja koji su ostvarivali svoja akcijska istraživanja. Nakon dvogodišnje realizacije projekta Učiteljski fakultet u Osijeku i AZOO su organizirali Međunarodnu konferenciju Kreativni pristup osposobljavanju učitelja koja je održana u Požegi 2009. godine i u čijoj pripremi je aktivno sudjelovala kao član organizacijskog tima.

U veljači 2014. godine zajedno s Brankom Bognarom sudjelovala je u vođenju osposobljavanja učitelja i stručnih suradnika za ostvarivanje akcijskih istraživanja u Podgorici, Crna Gora. Stručni skup je održan u organizaciji British Councila.

Bila je član tima pri MZOŠ za izradu plana i programa za nacionalne manjine. Surađivala je s NCVVO i prošla edukaciju za sastavljanje ispita za vanjsko vrednovanje. Bila je član stručnog tima za izradu ispitnih zadataka za djecu s prilagođenim programom.

Kako posljednjih godina u Republici Hrvatskoj nije imala mogućnost realizirati obrazovanje uz rad za VII. stupanj stručne spreme – diplomirani učitelj ili profesor, upisala je 2008. godine doškolovanje do visoke stručne spreme na Učiteljskom fakultetu u Mostaru. Diplomirala je godine 2010. i stekla zvanje profesor razredne nastave.

Godine 2001. sam imenovana voditeljem Županijskog stručnog vijeća učitelja razredne nastave i kontinuirano je bila voditelj ŽSV do 2010. Promovirana je u zvanje učitelja - mentora 2003. godine, a 2014. godine u zvanje učitelja - savjetnika.

Sudjelovala je u osnivanju Udruge "Mreža zajednica učenja" u kojoj od početka obavlja ulogu predsjednice.

Category: 

 

ADRESA

Udruga "Mreža zajednica učenja"

Stjepana Radića 146, Mihaljevci, 34000, Požega

Hrvatska

 

Kontakt

Kontaktirajte nas

Nazovite nas na 00385 91 273 6944

Pošaljite nam e-poštu

 

OBAVIJESTI

Prijavite se kako bi dobili najnovije obavijesti o aktivnostima udruge...
Upišite svoju adresu e-pošte.